Aj tej najšikovnej gazdinke sa raz za čas “šmykne ruka”. Áno, presolia to občas všetci, nielen zamilovaní. Pokaziť celé jedlo jednou jedinou ingredienciou nie je bohviečo. Aby ste nemuseli všetko vyhadzovať, máme pre vás pár tipov, ako presolené jedlo zachrániť!
Namočte do polievky cukor
Na pomoc si musíte zobrať pár dobrých pomocníkov. V prípade presolenia sú to hlavne zemiaky, voda, alebo aj kocka cukru. Niekedy nepomôže ani to – ak ste to so solením naozaj poriadne prehnali, musíte zvýšiť dávku jedla z jednej na dve, druhú urobiť bez soli a jednoducho ich obe premiešať. Nezabudnite ochutnať, pretože pôvodnú výraznú chuť musíte nanovo vytvoriť. Presolili ste polievku? Pridajte do nej aspoň jeden očistený zemiak. Zemiaky majú vo všeobecnosti skvelú vlastnosť vsiaknuť do seba soľ. Tak isto funguje spomínaná kocka cukru, ale tú musíte po krátkom ponorení do polievky vytiahnuť. Pokiaľ po ochutnaní bude polievka stále presolená, trik s kockou cukru ešte raz zopakujte.
Milión možností
Na soľ funguje aj obyčajná žemľa. Podobne ako pri kocke cukru, aj v tomto prípade žemľu iba namočte do polievky a vytiahnite ju tesne pred servírovaním. Ak ide o krémovú polievku, môžete pridať mlieko alebo smotanu. Je tu, samozrejme, aj možnosť zväčšiť objem polievky doliatím vody. Polievka však bude pravdepodobne nevýrazná. Do presoleného vývaru môžete vyskúšať vliať bielko. Povarte ho, kým sa nezrazí a vyberte von. Presoliť sa určite dá aj omáčka. Opäť do nej môžete nastrúhať zemiak. Kvôli jemnejšej chuti by ste mali omáčku na záver scediť. Ďalšou možnosťou je nakrájať jablko a na konci varenia z omáčky vybrať. Presolená omáčka sa dá zachrániť aj fazuľou z konzervy. Lyžicu z nej vložte do omáčky a krátko povarte. Fazuľu môžete vybrať, alebo ponechať – podľa toho, či sa vám do omáčky hodí. Soľ pomôže stiahnuť aj akákoľvek iná surovina, ktorá zjemňuje – napríklad mlieko, ocot, smotana, vajíčko, kokosové mlieko, med,… Nie každá sa však hodí do všetkého, preto s chuťami opatrne.
Dajte si k obedu sekt alebo pivo
Presolené mäso je už trochu tvrdší oriešok, ale rozhodne ho nie je treba vyhadzovať do koša. Vybalansujte jednoducho slanú chuť nesolenou prílohou. Takže uvarte nesolenú ryžu alebo zemiakovú kašu, poprípade nakrájajte nejakú zeleninu či uvarte cestoviny. Nesolená voda z cestovín navyše priamo stiahne aj slanosť polievky alebo mäsa. Slané jedlo sa dá dokonca aj zjesť, musíte ho ale zapíjať bublinkami. Môže to byť perlivá minerálka, šumivé víno alebo pivo. Tak čo, našli ste si svoj spôsob, ako bojovať s nadbytkom soli v jedle?